Mitä TRE on


Jokaisella nisäkkäällä on kehossa valmius täristä. Uhkaavassa tilanteessa liskoaivot ottavat vallan, käynnistyy taistele tai pakene reaktio. Kun uhka on äärimmäinen, tapahtuu lamaannus, ”valekuolema”. Nykyihmisen ei tarvitse taistella petoja vastaan savannilla. Keho toimii kuitenkin samoin kuin se vuosituhansia on toiminut, vain uhkat ovat muuttuneet. Arjen stressi ja haasteet työpaikalla voivat olla näitä uhkatilanteita aiheuttaen kehoon samanlaisia fysiologisia reaktioita kuin oikeakin varaa. Jos stressi ei pääse purkautumaan kehosta, se jää kehoomme ja hermostoomme ja voi vaikuttaa usein haitallisin tavoin. Näitä haittoja voivat olla muun muassa univaikeudet, ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja heikentynyt keskittymiskyky. TRE:n avulla hermostoon sitoutunut energia saadaan liikkeelle ja purkautumaan kehon luonnollisena tärinänä.

Valpastuminen sekä puolustautumisen ja suojautumisen reaktiot stressaavissa tilanteissa ovat kehomme automaattisia mekanismeja. Stressitason noustessa keho voi luontaisesti vapauttaa ylimääräisen latauksen värisemällä tai tärisemällä. TRE®-menetelmä pohjautuu tähän: kehon fysiologisen tärinämekanismin tietoiseen herättelyyn, sen tutuksi tekemiseen ja harjoittelun kautta tietoisen ohjauksen opetteluun. TRE-ohjauksessa asetutaan raamitetusti ja turvallisesti tämän fysiologisen mekanismin äärelle.

TRE-harjoitus keskittyy ylä- ja alavartalon toisiinsa yhdistävien lantionseudun lihasten, kuten lannelihasten aktivointiin. Nämä pelkolihaksiksikin kutsutut lihakset pitävät huolta kyvystämme suojautua tai paeta uhkaavasta tilanteesta. Lannelihakset vastaavat automaattisista reaktioista, esimerkiksi: läheltä piti -tilanne liikenteessä saa kehomme vaistomaisesti vetäytymään kasaan, lannelihakset supistuvat automaattisesti – reaktion tarkoitus on suojella elintärkeitä sisäelimiä tai saatamme tuntea uhkaavassa vuorovaikutustilanteessa impulssin ”jalat alle, pakoon ja äkkiä” – lonkankoukistajat ovat valmiina juoksuun.

Taustateorioina TRE®-menetelmässä vaikuttavat muun muassa autonomisen hermoston toimintaan liittyvä Stephen Porgesin polyvagaalinen teoria, Dan Siegelin sietokykyikkunan käsite sekä ymmärrys ihon alaisesta sidekudosverkostosta, faskiasta. TRE:n juuret ulottuvat kehopsykoterapioiden pitkään jatkumoon.

TRE-harjoitus etenee yksinkertaisista lämmittävistä ja venyttävistä liikkeistä aktiiviseen lepoasentoon, jolloin lämmittelyliikkeiden virittämä värinä tai tärinä lähtee liikkeelle kehon painopistekeskuksesta lantion alueelta. TRE-harjoituksessa liike etenee kehon myofaskiaalisia eli lihaksistoa ympäröiviä lihaskalvoketjuja pitkin ja tämän faskian liikkeen ajatellaan olevan kehon jännitysten purkautumisessa olennaisessa roolissa. TRE-harjoitus päättyy lepoon ja sen jälkeiseen sanalliseen reflektointiin. Ohjatussa TRE:ssä reflektointi tapahtuu vuorovaikutuksessa TRE®-ohjaajan kanssa.

Olemme yksilöitä, jokaisella meistä on taustalla omat kokemuksemme ja jokainen keho on ainutkertainen. Niinpä TRE-harjoituskin on jokaiselle ainutlaatuinen eikä ole oikeaa tai väärää tapaa täristä. TRE:n voidaan myös ajatella olevan prosessi, joka säännöllisesti harjoitettuna etenee ja prosessin edetessä tärinäkin muuttaa muotoaan. Koulutetun TRE®-ohjaajan ohjauksessa opit TRE-menetelmän turvallisesti ja voit alkaa harjoittamaan TRE:a itsenäisesti. Ohjattu TRE-harjoitus voi tuoda uutta harjoitukseen ja viedä prosessia eteenpäin kokeneemmallekin harjoittajalle. Ohjaukseeni ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin jo pidempäänkin tärisseet!

Teksti osin mukailtu TRE Finland -sivuilta https://www.trefinland.fi/?page_id=18914